Specjaliści

Martyna Strzelczyk

• Martyna Strzelczyk

psycholog, psychoterapeuta w trakcie szkolenia z psychoterapii

Pracuje z osobami które:

- cierpią w związku z zaburzeniami nastroju (depresją), zaburzeniami nerwicowymi (lękiem)
- cierpią w związku z zaburzeniami związanymi ze stresem, chorobami somatycznymi, zaburzeniami odżywiania
- przechodzą kryzys, potrzebują psychicznego wsparcia
- mają problemy w relacjach z innymi i potrzebna jest im terapia lub chcą przepracować trudną dla nich przeszłość
- chcą lepiej zrozumieć swoje myśli, emocje i zachowania

Prowadzi:

- wsparcie psychologiczne, poradnictwo psychologiczne, psychoedukację
- terapię krótkoterminową, długoterminową, terapię par

W swojej pracy integruje różne podejścia, aby dostosować metody i narzędzia indywidualnie do potrzeb pacjenta.
Posiada doświadczenie terapii własnej, jest pod stałą superwizją.
Z wykształcenia magister psychologii klinicznej na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. W trakcie 5- letniego szkolenia psychoterapeutycznego w nurcie integracyjnym, przygotowującego do uzyskania certyfikatu psychoterapeuty PTP.
Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i Sekcji Naukowej Psychoterapii PTP.
Doświadczenie zawodowe zdobywała w Centrum Zdrowia Psychicznego w Warcie oraz w gabinecie prywatnym.

Marlena Walas

• Marlena Walas

Absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego, na kierunku pedagogika resocjalizacyjna, a obecnie w procesie certyfikacji na terapeutę uzależnień oraz w trakcie szkolenia dla psychoterapeutów w Szkole Psychoterapii Integratywnej.
Ukończyła również studia podyplomowe w zakresie mediacji i negocjacji. Brała udział w licznych szkoleniach dotyczących pracy z dziećmi i młodzieżą zagrożonych wykluczeniem społecznym, niedostosowanych, a także ofiar przemocy. Swoje doświadczenie w pracy terapeutycznej zdobywała w Stowarzyszeniu Trzeźwościowym, a także odbywała staż kliniczny na Oddziale Leczenia Uzależnień w Warcie.
Od roku współpracuje z Ogólnopolskim Centrum Profilaktyki i Terapii, gdzie głównie pracuje z osobami uzależnionymi.
Od wielu lat z ramienia Stowarzyszenia ADREM współpracuje z dziećmi, młodzieżą, ich rodzinami i najbliższymi.
Obejmuje wsparciem i terapią:
- osoby uzależnione (zarówno od substancji jak i behawioralnie)
- osoby współuzależnione
- osoby z syndromem DDA
-wszystkich, którzy potrzebują pomocy.

Natalia Muszyńska

• Natalia Muszyńska

Psycholog, psychoterapeuta w trakcie 4- letniego całościowego, akredytowanego szkolenia Psychoterapii Poznawczo-Behawioralnej w Centrum CBT w Warszawie, rekomendowanego przez Polskie Towarzystwo Psychologiczne.
Pomaga osobom, które zmagają się z:
- lękiem
- zaburzeniami nastroju (depresja, CHAD)
- zaniżoną samooceną
- trudnościami w relacjach
- trudnościami w radzeniu sobie ze stresem

Prowadzi:
- wsparcie psychologiczne, psychoterapię indywidualną

Pracuje w nurcie poznawczo – behawioralnym i stosuje metody, których skuteczność potwierdzają badania naukowe. Relacja terapeutyczna z klientem oparta na poczuciu bezpieczeństwa, na zrozumieniu i akceptacji jest dla niej wyjątkowo ważna. Jest ciekawa drugiego człowieka, a towarzyszenie mu i niesienie pomocy daje jej poczucie spełnienia i satysfakcji.

Jest absolwentką psychologii na Wydziale Nauk o Wychowaniu Uniwersytetu Łódzkiego (specjalność: psychologia kliniczna). Ukończyła studia podyplomowe z przygotowania pedagogicznego oraz socjoterapii. Doświadczenie w pracy zdobywała na oddziale Psychiatrii w Centralnym Szpitalu Klinicznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. W swojej pracy zwraca uwagę na budowanie relacji z klientem, opartej na poczuciu bezpieczeństwa i akceptacji.

doktor nauk społecznych

• Dorota Janułajtys

Doktor nauk społecznych, z kilkunastoletnim doświadczeniem praktycznym w prowadzeniu pracy terapeutycznej z dorosłymi, młodzieżą i dziećmi powyżej 6 roku życia (z trudnościami w różnych obszarach życia). Pracuje psychoterapeutycznie w nurcie integratywnym i jest praktykiem Terapii Krótkoterminowej Skoncentrowanej na Rozwiązaniu (BSFT).

Pomaga osobom doświadczającym depresji, nerwic, stanów lękowych, ataków paniki, trudności relacyjnych, osobom z niskim poczuciem własnej wartości i zaburzeniami zachowania o różnym podłożu. Zajmuje się również osobami w trakcie kryzysów emocjonalnych, przeżywającymi nadmierny stres, żałobę, samotność czy mało satysfakcjonujące życie. Pracuje zarówno indywidualnie jak i z parami czy rodzinami.

Obecnie jest na czwartym roku atestowanego szkolenia w Szkole Psychoterapii Vis Salutis w Łodzi, która posiada atestację Sekcji Naukowej Psychoterapii i Sekcji Naukowej Terapii Rodzin Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego. Ukończyła wiele specjalistycznych kursów doskonalących powiązanych z pracą w grupach ryzyka i w relacjach indywidualnych, między innymi terapię schematów, poznawczo- behawioralną, kursy z zakresu stresu, depresji czy mindfulness. Swoje doświadczenia zbierała odbywając staż w Szpitalu Psychiatrycznym im. J. Babińskiego w Łodzi oraz pracując w różnych szkołach, ośrodkach pracy z młodzieżą i dorosłymi- ostatnio w Ośrodku Środowiskowej Opieki Psychologicznej i Psychoterapeutycznej Pierwszego Poziomu Referencyjnego.

W praktyce zawodowej kieruje się kodeksem etycznym a relację z Klientem opiera na budowaniu zaufania i przymierzu terapeutycznym. Stosuje indywidualne podejście do potrzeb, możliwości i zasobów Klienta, czerpiąc wiedzę z różnych nurtów psychoterapeutycznych (integracyjnie).

Swoją pracę poddaje regularnej superwizji prowadzonej przez certyfikowanych superwizorów.